Ella...
Hade ju förresten AD-prov igår och det gick super! Redan rättat och klart och fick A(mvg) så jag är riktigt nöjd nu! Var inte ett så svårt prov men det var lite komplicerat då man skulle formulera en egen fråga och svara på och jag skrev om antibiotikaresistens. Detta var min egna fråga men svar.
-
Hur bestämmer man vilket antibiotikum man ska använda för en bakteriesjukdom?
När ens häst har insjuknat i en bakteriesjukdom är det viktigt att hitta ett antibiotikum som fungerar och tar de bakterier som kroppen har i sig. Det finns en del bakteriesjukdomar som är resistenta mot olika antibiotikum och det är då viktigt att man inte behandlar med fel antibiotikum. Därför ska man alltid göra en så kallad resistensbestämning. När man gör detta så tar man prover på den bakterie som finns i hästen. Så om vi säger att hästen har MRSA så tar man prover på den mikroorganismen.
Hur gör man?
Jo man tar en odlingsplatta. Botten i odlingsplattan täcker man med agar. T.ex. köttagar. Bakterier trivs nämligen i kött och blod så därför är köttagar ett bra alternativ. När man har täckt plattan med agar så överför man bakterierna till plattan. Om man nu låter detta stå i cirka 24 timmar kommer det börja bildas kolonier. Då kommer man att se exakt hur många bakterier det finns. När man sedan ska göra själva bestämningen har man en stjärna som har 6 toppar. Varje topp dränker man i olika antibiotikum. Man lägger sedan ner denna stjärna i en ny platta. I denna nya platta finns alltså bakterierna MRSA. Sedan ska man låta det stå i cirka 24 timmar.
Efter 24 timmar kan man sedan se vilket antibiotikum som tog bäst på bakterierna. Har antibiotikumet värkt kan man se en klar cirkel runt toppen på det antibiotikumet. Har det inte värkt har bakterierna växt ända in till toppen. I detta fallet skulle inget antibiotikum värkt så MRSA är resistent mot antibiotika. Att göra en resistensbestämning är ett väldigt bra sätt att få reda på vilket antibiotikum som är bäst att använda på hästen. En resistensbestämning bör man göra varje gång man ska behandla med antibiotika för att se så hästen får rätt antibiotika. Det är extremt viktigt så hästen inte får fel dos, för låg dos eller för hög dos.
Vad kan hända då?
Om hästen får för låg dos kan vissa bakterier överleva och fortsätta leva i kroppen. Denna mikroorganism vet nu hur den ska beskydda sig mot det antibiotikumet och anpassar sig och blir tillslut resistent mot det. Bakterier är också extremt snabba på att fortplanta sig så tillslut kommer det att finnas tusentals av bakterier i hästen som alla är resistenta mot antibiotikumet. Alltså är det extremt viktigt att hästen, eller vilket annat djur det än är, får rätt medicinering. Det är också därför det är viktigt att man alltid har ett samtal med sin veterinär/läkare så man vet att man får rätt och vet vad konsekvenserna kan vara om man medicinerar fel.
Om vi alla skulle göra resistensbestämningar på våra djur och på oss själva skulle vi veta mer vilka bakterier som är resistenta mot vad och vi skulle också få exakt det antibiotikumet som hjälper mot den mikroorganismen. Vi kan alltså lättare bekämpa bakterierna om vi vet.
När man har gjort en resistensbestämning är det viktigt att avfallet tas om hand på ett korrekt sätt! Man kan inte bara slänga det i en papperskorg och tro att inget kommer att hända för det kan bildas en hel del farliga bakterier som är farliga att andas in. När man har gjort en resistensbestämning är det viktigt att man slänger avfallet på ett ställe där det tas om hand på ett korrekt sätt, så det förstörs helt enkelt. Man måste förstöra plattan så bakterierna på den förgörs. Det räcker nämligen inte att bara diska av bakterierna. Så detta är extremt viktigt så man inte sprider sjukdomen mera!
Varför görs inte detta alltid?
Det är inte alltid alla som gör en resistensbestämning. Det kan bero på att det kostar pengar att göra det som djurägaren själv måste stå för. Men då måste man fråga sig den frågan om man tycker att det är värt att få reda på vilket antibiotikum som hjälper eller om man vill ta den chansen och chansa för att djuret kanske kommer att bli resistent mot antibiotikumet vid nästa sjukdom. Om vi alla hade hjälpts åt hade vi kunnat minskat antalet resistenta bakterier runt om i världen. Men som sagt alla är inte villiga.
Det är viktigt att vi tar hand om oss själva och om våra djur på det bästa sättet som finns! Mikroorganismer är inte att leka med och inte heller är medicin att leka med. Så det bästa vi kan göra är att följa veterinärens/läkarens råd. Är det något vi undrar fråga istället för att chansa. Ha god hygien, det är oftast det som hjälper mest.
Är ganska så stolt att jag själv kunde komma på denna fråga som är rätt komplicerad.
Imorgon bär det av hemåt åt Kungsbacka i tre veckor. Första veckan är det sportlov och de två andra är det praktik. Ska praktisera hos hoppryttaren Sara Samuelsson så det ska bli spännande.